1-20160830_145009.jpg

 

Elämä yllättää. Tällaisen vanhan pessimistin mielestä tietysti yleensä ikävällä tavalla. Mutta joskus, kun ei osaa varautua, voi aivan oman nurkan takaa löytyä jotain, jonka jälkeen maailma ei ole enää entisensä. Taiteesta on tavallisesti silloin kysymys.

 

1-20160830_160035.jpg

Portilla Enkeli ottaa tulijan huomaansa.

 

Eilen löytyi entisten kotikulmieni liepeiltä uusi maailma. Kokonainen ja ehyt. Ei toki valmis, vaan alati uudelleen muotoutuva ja kehittyvä. Kyösti Iitin luoma maailma.

Pahasti hämmentynyt olin, kun siitä maailmasta lähdin. Hämmentynyt ja vaikuttunut.

Onpa tällä maailmalla nimikin, Enkelipuisto. 

Tämä maailma jatkoi elämäänsä minussa, alitajunnassani, illan ja yön aikana. Kun aamulla heräsin, elämys oli muotoutunut kahdeksi sanaksi. Kaikki virtaa. Παντα ρει. (Koska kuitenkin, edelleen, minä olen vain minä, pakko näyttää, että kyllä täältä helleenisiäkin kirjaimia pesee.) Herakleitos Hämärä oli yöllä lähestynyt minua ja kuiskannut korvaani nämä sanat, jotka oli ensi kerran jyrähtänyt ilmoille Kreikassa 500-luvun taitteessa. Ennen Kristusta. Tajusin heti, että tässä se oli.

Kaivoin esille tietoja Herakleitoksesta. Luin, että Platon oli ymmärtänyt Herakleitoksen sanat toisin: Kaikki liikkuu. Ymmärsin, että Platonin tulkinta oli oikeampi Kyösti Iitin Enkelipuistosta. 

Kaikki liikkuu.

Kuivalla kankaalla, vanhan Pöytyän korkeimmalla kohdalla, Kyösti on liikutellut maamassoja ensi kertaa sitten jääkauden. Hän on paljastanut omien teostensa pohjaksi peruskallion, väreiltään ja kuvioiltaan upean. Ikivanhan. Toiseksi elementiksi kallion syliin on satanut vesi, jonka pinta liikkuu pienestäkin tuulenvireestä, ilmasta. Ilma liikuttaa tuulena myös tuulivoimaloita. Neljäs elementti, tuli, saapuu Auringosta lämpösäteilynä aurinkopaneeleihin. Ja, luulen, tuli palaa Kyösti Iitin sisälläkin. Ei tällaista maailmaa muuten pystyisi luomaan.

 

1-20160830_154856.jpg

Merenneito Amanda. Veden alta pilkottaa kallio kuvioineen.

 

Kuunari Koiviston purjeet pullistuvat tuulesta. Merenneito Amanda viettelee Koiviston merimiehiä luokseen omalla luodollaan. Liekki nousee. Palmut huojuvat. Aatami ja Eeva ovat pelkkää miestä ja naista; lähestyvät  toisiaan mutta eivät vielä kohtaa. Käärme on jo luikerrellut heidän väliinsä. Linnut, kissapedot, karhut ja Kyöstin ikiomat eläimet ovat kaikki liikkeessä. Pienviljelijä kertoo väkevää tarinaansa. Mikään ei ole jähmettynyt paikalleen. Mutta ihminen ei ole pelkästään ruumis. Enkeli ottaa tulijan vastaan jo portilla, kulkee mukana ja taluttaa katselijan lopulta sielun valtakuntaan, Uurnalehtoon. 

Taideteos on myös puistoaan ja teoksiaan esittelevä Kyösti Iitti. Pilke vilkahtelee kummassakin silmäkulmassa. Katse arvioi kuulijakunnan. Iitti haastaa jutuillaan ja olemuksellaan ryhmämme vuoropuheluun kanssaan. Kyösti käsittelee ihmisiä vähintään yhtä taitavasti kuin metallia. (Kahdessakin mielessä, sillä Kyösti on työskennellyt hierojana!) Enkelipuistoon kannattaa ehdottomasti tutustua, kun näiden teosten ja koko ympäristön luoja on niitä esittelemässä. Jutut seuraavat toisiaan. Välillä laulu raikuu.

 

1-20160830_141411.jpg

Taiteilija työnsä äärellä. Tässä Kyösti Iitti on täydentänyt ja jatkanut luonnon aloittamaa liikettä.

 

Minut lumoaa ensimmäisenä karhu, joka luo pehmeän pörröturkin illuusion kovasta metallista syntyneenäkin. Kierroksen edetessä alan ihailla sitä, miten Iitti yhdistelee asioita: romurautaa, mielikuvia ja jotain, mitä en osaa oikein ilmaista: taitoa katsella maailmaa ihan omasta näkökulmasta. Loppuvaiheessa sitten tajuan, mikä tälle kaikelle on yhteistä: Liike. Lahjakkuus. Jos minulla on romua, hitsauslaitteet ja hitsaamisen taito, ei mitään tällaista ikinä syntyisi. Näkemys puuttuisi. Luovuus. Ja rohkeus.

 

1-20160830_160340.jpg

 

Kuljen Iitin vierellä ja edessä ja takana. Mielestäni otan kuvia. Kotona selviää, että jostain syystä minulla on kuvia vain muutama, niidenkin joukossa on monta samanlaista. Ehkä hyvä niin. Kuvat eivät tee oikeutta näille teoksille. Kuvia löytyy kuitenkin runsaasti netistä. (www.enkelipuisto.blogspot.com)  Tämän jutun kuvat ovat satunnaisia.

Kiitti, K.Iitti!

1-20160830_154737.jpg

Rajaamalla saan esiin kissapedon.