1-IMGP2772.jpg

 

Joskus käy niin, että akkaa nolottaa.

 

1-IMGP2775.jpg

 

Nyt nolottaa.

 

1-IMGP2778.jpg

 

Aloitan kaukaa ja perusteellisesti, tapani mukaan.

 

1-IMGP2780.jpg

 

Oikeastaan tämä taisi saada alkunsa jo eilen. Hakkasin pihalla klapeja. Otin käsiini hirmuisen ison koivumöhkäleen ja pudotin sen oikealle isovarpaalleni. Joo, kipeä se on ja riemunkirjava, kiitos kysymästä. Tämän jälkeen lähdin uimaan, jo ajaessa iski suonenveto vasempaan jalkaholviin. Uidessa veti suonta kummastakin jalasta vuorotellen, milloin isommasta milloin pienemmästä paikasta. Niinpä sitten ajelin Paraisten Malmille apteekkiin ostamaan magnesiumia ja, no, kävin minä ostamassa sämpylöitä ja taisi siinä tulla mukaan pullaakin, vierasvaraksi. Mäkituvalla keittelin teetä ja söin sämpylöitä, kun oli kauhea nälkää. Pakkohan sitä pullaakin oli maistaa, onko pilallista vai voiko tarjota mahdolliselle vieraallekin. Tästä leipomotuotteiden ahmimisesta oli seurauksena se, mikä siitä yleensä minulle seuraa, eli mahakivut. Tuuli tuuli reippaasti idästä ja lunta tulvillaan oli raikas talvisää, kun liihottelin pihan perälle kerran toisensa jälkeen, viimeisen kerran 02.15. Sitten nukuin tai jotenkin horrostelin mahakivuissa katkonaisesti yli yön, kunnes rakas kissani Inkeri ilmoitti, että se halusi välittömästi tutustumaan uuteen päivään eli ulos.

 

1-IMGP2786.jpg

 

Siinä sitten istuskelin päivän koittaessa ja rupesin tuijottelemaan merelle. Siellä oli näkyvissä jotakin outoa. Odotin auringon nousua (09.26) ja yhä pysyi maisema erikoislaatuisena. Löysin jalkaani isot vaellussaappaat, joihin isovarpaanikin mahtui, nappasin kameran kaulani ja painelin rantaan tutkimaan tilannetta. Ja totta se oli: meri oli auki. Nappailin kuvia ja puhaltelin hyppysiini laiturilla nasakassa itätuulessa ja ihmettelin. Ihmeellinen on luonto. Eilisiltana tässä oli vielä yhtenäinen jäälakeus. Liitän tähän mukaan kuvia, puhukoot puolestaan.

 

1-IMGP2788.jpg

 

Puhelin korvalla siirryin katselemaan merelle vuoroin kamarin ja vuoroin keittiön ikkunasta. Siinäpä sitten loin katseeni mereltä pienempään lätäkköön eli Inkerin juomaämpäriin. Inkku haluaa taas juoda ämpäristä eikä sievästi kupista, ja mikä minä olen sitä estelemään, kun muutenkin rajoitan sen vapautta mieleni mukaan. Ainakin melkein. Inkeri oli ulkona eikä juomassa, mutta ämpärissä oli Turun Sanomat, jonka olin ylös tullessani napannut postilaatikosta mukaan ja nyt tohkeissani pyyhkäissyt pöydänkulmalta ämpäriin. Jatkoin jutteluani kuin ei mitään olisi tapahtunut, mutta kiikutin lehden tiskipöydän kaatoaltaaseen. Tuijottelin ämpäriä edelleen, koska siellä oli vielä jotakin muutakin kuin vettä. Kauhaisin kädelläni ja kas: lompakkonihan se siellä kellui. Roikotin turvonneen lompsan tiskipöydälle ja aloin toisella kädellä keinotella siitä esiin paperitavaraa kuten seteleitä. Ja ajokortin. Minulla on vielä sellainen vanhanmallinen iso pahviläpyskä. Tosin en tiedä, kuinka kauan. Odotellaan nyt ensin, että kortti kuivuu.

 

1-IMGP2797.jpg

 

Olin pohtinut, hakisinko vajasta isän tuuran ja kävisin mittailemassa jään paksuutta Fagerkullan rannassa. Myöhemmin päivälla tuumiskelin, että pitäisi vaihtaa tuuraan naru, jonka isä oli tuuraan yli 50 vuotta sitten sitonut, ettei tuura pääsisi lipsahtamaan avannosta meren pohjaan. Kun pari tuntia sitten siellä laiturilla puhaltelin hyppysiini, näin sieluni silmillä, miten taapersin jäälle tutkimaan jään paksuutta, tuura turvallisesti narusta kaulaani sidottuna. Ja seuraavassa kuvassa iskinkin sitten ensimmäisen kerran jäätä. Jäät päättivät samanaikaisesti haihtua altani ja jo lähdinkin kolmanteen kuvaan, jossa tuura meni edellä ja minä siihen sidottuna perässä komeassa kaaressa tutkimaan talvisen luonnon ihmeitä merinäkökulmasta. Sisältä käsin, niin sanoakseni.

 

1-IMGP2801.jpg

 

Yleensä minusta on kivaa, jos joku viitsii näitä juttujani lukea. Nyt on kuitenkin sellainen olo, että toivottavasti ei ainakaan lähin omainen vaivaudu. Nimittäin todella nolottaa, vaikken sitä jään paksuutta onneksi mennytkään mittailemaan.

 

1-IMGP2816.jpg

Inkeri vartioi kortin kuivumista.