SNC10972.jpg

POMO ON TYHMÄ JA PUOLUEELLINEN

Tästä väitteestä minun on oltava eri mieltä. Se onkin harvinaisen helppoa, olenhan eläkkeellä. Pomo tekee - yleensä - kaikkensa ollakseen kaikkien pomo. Tästä seuraa se, että hän ei voi miellyttää kaikkia. Myönnän toki, että yksi työyhteisön voimauttavimpia tilanteita saattaa olla pomon haukkuminen, varsinkin pomon selän takana.

Tiedän, että tässä vaiheessa kulmat kohoavat, eikä vähiten siksi, että minulla tiettävästi on melkoinen kotikomento. Siksi olenkin kuvittanut tämän jutun otoksilla tunnelileikeistä, mihin minut tänä aamunakin komennettiin kello kahdeksalta, vaikka olin valvonut yöni vatsavaivoissa. Niiden takia en jaksanut lähteä aamulla kirkkoon, vaikka niin olin suunnitellut. Vaan leikittävä oli. Kun sitten kuuntelin radiojumalanpalvelusta, pomoni Inkeri tuli makaamaan päälleni, ja työnsi takavarpaansa suuhuni. Jos tällaista tapahtuisi työpaikalla, olisivat sekä pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu välittömästi paikalla, ja kohta pomoa kiidätettäisiin Mustaanmaijaan käsiraudat kilisten. No, eksyin aiheesta, mutta sitähän sattuu.

SNC10971.jpg

 

NUORISO ON TURMELTUNUTTA JA VAATII MAHDOTTOMIA

Eikä ole eikä vaadi. Nuoriso tuntuu turmeltuneelta, koska se on erilaista kuin 60-70-luvulla. Sex, drugs and rock´n roll, muistattehan, se oli sitä vanhaa hyvää meininkiä. Ja nuoriso vaatii sen, minkä se oikeaksi ja kohtuulliseksi kokee. Silloin kun meikäläiset 60-luvulla ahmivat suklaakonvehteja ja vaativat joululahjaksi Beatlesien  tai Rollareiden viimeistä LP:tä, meidän vanhempamme todennäköisesti muistelivat sota-ajan jouluherkkua, kuivattua porkkanaa, johon oli imeytetty sakariinilientä. Eikä tullut lahjaksi A. Aimon tai Veli Lehdon viimeistä pitkääsoittoa.

SÄÄ ON AINA VÄÄRÄNLAISTA

Ei ole enää. Mitä välii, kun voi aina siirtää päiväohjelmaa tuonnemmaksi. Jos en karsi vadelmapuskia tänään, koska sataa, teen sen huomenna. Ehkä. Ellei ilmaannu mitään mielenkiintoisempaa.

KAAMOSMASENNUS ON KESTÄMÄTÖNTÄ

Mikä kaamosmasennus? Ai niin, taitaa minullakin olla vielä kirkasvalolamppu vuodelta 1996. Ennen sen ostamista kävin valohoidossa maksua vastaan koko joululoman ajan. Heräsin joka aamu ennen kahdeksaa ja lähdin toiselle puolelle kaupunkia kävellen valohoitoon. Piristihän se. Sitä en tiedä, kumpi piristi enemmän, edestakainen pitkä lenkki aamutuimaan vai istuminen puoli tuntia lampun edessä. Nyt on ihan sama, onko pimeää vai valoisaa.

SNC10961.jpg

NAAPURIT METELÖIVÄT JA TUPAKOIVAT PARVEKKEELLA

Pahus vieköön, tässäkin on tapahtunut muutos. Viime yönä, kun heittelehdin tuskissani vuoteellani, vatsavaivoissa niin kuin yllä jo mainitsin, kuulin viiden maissa kaksi vaimeaa kolahdusta, kun yläkerran naapuri tuli kotiin. Toista oli ennen, kun yläkerran nuori mies huudatti tuntikausia raastavaa konemusiikkia, koira haukkui ja isäntä illan päätteeksi lähti huumepäissään örisemään naapurien oville. Tai kun hän, siisti kun oli, pesi parvekettaan heittämällä ämpärillisen toisensa jälkeen vettä iloisesti lorisemaan minun partsilleni. Sen jälkeen kun tämä mies Ruotsiin muutti, on ollut rauhallista.

Parveketupakointikin on selvästi vähentynyt. Harvoin enää pääsen kävelemään tiukkaa kantapääkävelyä parvekkeelle ja paukuttamaan mielenosoituksellisesti ovea sen takia. Ikävä kyllä, minun asunnossani saattaa olla enemmän häiriökäyttäytymistä. Kun rupesin kahden maissa yöllä ravaamaan ylhäällä, innostui kissakin leikkimään. Jotain terävästi kolahtelevaa se lennätti lattialla ja syöksyi itse perässä.SNC10970.jpg

FACEBOOK ON SURKEITTEN LUUSEREITTEN KOHTAUSPAIKKA

No ei varmaan ole niin. Minulla on ainakin tosi fiksuja kavereita. Missä minä niitä muuten tapaisin? Missä tekisin testejä? Näkisin kivoja videoita? Syvällistä keskusteluakin siellä käydään.

JOULU ON KAUPALLINEN

Entä sitten? Kaupallinen se on varmaan aina ollut, siinä määrin kuin on aikakauteen soveltunut. (Ja olen kuullut kerrottavan, ettei kauan ole siitäkään, kun se oli meillä Suomessa reipas hedelmällisyysjuhla kaikkine lieveilmiöineen tai riemuineen. Mutta tätä ette ole kuulleet minulta.) Kun 60-luvulla valitettiin tätä samaa, Eemeli-setä totesi, että näin joulu pysyy merkityksellisenä juhlana. Kyllä se alkuperäinen tarkoituskin siinä mukana jotenkin kulkee.

ELÄMÄNTAPASAIRAUKSIA EI PIDÄ HOITAA JULKISIN VAROIN

Kyllä varmaan pitää! Kukas sen sitten määrittelee, mikä ei ole elämäntapasairaus? Sitähän on kysellyt moni muu ennen minua, en väitä tätä omaksi oivalluksekseni. On selkeää sanoa ihmiselle, että laihduta 40 kiloa ja liiku 2-3 tuntia päivässä, ja tule sen jälkeen tänne valittamaan korkeasta verensokerista. Mutta jos joku on taittanut koipensa vapaa-ajalla koripallon puulaakiottelussa, niin sanotaanko hänelle, että hae apteekista sideharsoa ja K-Raudasta kipsiä, hoida itsesi ja aamulla kouluun, ei opettaja jalkoja työssään tarvitse.

SNC10950.jpg

TEKNIIKAN KEHITYS VIE MEIDÄT TURMIOON

Ehkä vie. Ehkä ei. Tietysti on ikävää, jos ydinasevallat pommittavat meidät meteoriittiräjähdyksen jälkeiselle liitukaudelle (?). Tosin sieltäkin noustiin, vaikka dinot hävisivätkin. Toisaalta voi käydä niinkin, että miekat taotaan auroiksi. Jos ei näin vakavia ajatella, niin kyllä tekniikan kehityksessä on puolensa. Elintaso on korkeammalla kuin koskaan, enkä minäkään 80-luvulla  blogia pitänyt. Nyt joku voi kuvitella, että pidän noita kahta edellä olevaa asiaa toisiinsa verrattavissa olevina saavutuksina, kun ne samaan virkkeeseen tungin. En pidä.

ENNEN OLI KAIKKI PAREMMIN

Ennen oli kaikki paremmin vain niillä, jotka olivat a. säilyneet hengissä imeväisiästä ja b. tarpeeksi rikkaita. A-ryhmää oli vähän ja b-ryhmää aivan pikkiriikkisen verran. Tämän jälkeen päästettiin taudit ja sairaudet irti. Isorokkoon tai ruttoon sairastuttiin ja kuoltiin varakkuudesta riippumatta, mutta tietysti köyhä kuoli nälkään todennäköisemmin kuin rikas.

SNC10952.jpg