SNC11356.jpg

Rintalan Anne ilakoi hyllyjen välissä.


Olen vähän huolestunut mahdollisten lukijoideni Raamattu-tuntemuksen tasosta. Näin ollen olen päättänyt aloittaa pienen kertauskurssin. Minulla on siihen tieteellistä pätevyyttä, sillä vuonna 1991 olen tenttinyt Joensuun yliopiston ortodoksisen teologian oppiaineessa Raamatun arvosanalla 3-/3. Tätä en koskaan unohda enkä anna lähimmäistenikään unohtaa. Aina kun tästä muistutan, läheisteni kasvoille leviää tietynlainen, vaikeasti tulkittavissa oleva ilme. Arvonantoa, kunnioitusta, jotain sellaista varmaan. En ole kuitenkaan tullut koskaan kysyneeksi, mitä he silloin ajattelevat. Läheiset kun kiiruhtavat nopeasti pois, arvatenkin liikutuksen kyyneleitä pidätellen.

Aloitetaanpa siis alusta. Mitkäs ovat Raamatun ensimmäiset sanat?

"Alussa teki Jumala taivaan ja Loimaan."

Tästä lähdetään. Loimaalaiset voivat olla eri mieltä asioista, sillä edes he eivät ole täydellisiä ihmisiä, mutta yhdestä asiasta he yleensä ovat samaa mieltä: Loimaa on paratiisillinen paikka. Minä olen tällä viikolla käynyt siellä kaksi kertaa, torstaina ja lauantaina. Sieltä ei vaan voi olla kauan poissa saamatta vieroitusoireita. Kissani Inkeri sen sijaan ei ole koskaan ollut Loimaalla. En uskalla ottaa riskiä. Entäpä jos Inkeri olisi sitä mieltä, että Loimaan hiiret ovat maukkaampia kuin Paraisten vipeltäjät? Entä jos Loimaan alavat maat kiehtoisivat kissankin mieltä niin, ettei se haluaisi enää rannalle merelliselle, jossa pääskysetkin kiusaavat pientä kissaa armotta? Retorisia kysymyksiä, mutta aiheellisia, mielestäni.

SNC11355.jpg

Siellä niitä himoittuja lankojakin pilkottaa villapohjallisten takana.


Eilen päädyin itselleni aivan uuteen paikkaan Loimaan torin tuntumassa, siis asemalla, niin kuin vanhat loimaalaiset sanovat. Hyvvvää Puoti on osuuskunnan muodossa toimiva paikallisten lähi- ja luomuruoan tuottajien myymälä. Se onkin varsinainen aarreaitta. Minä kolusin hyllyjä tunnin verran, mutta siltikään en joka paikkaan ehtinyt. Annoinkin itselleni luvan palata asiaan eläkepäivän jälkeen. Ja sitä ennen tietty tapaan Annen, joka lupasi toimittaa minulle suomenlampaan villalankaa, jota himoitsen aina vain lisää. Mahdottoman upea tuote. Seuraavaksi haluan tutustua Poutakesän pienmeijerin luomujäätelöön. Poutasen Esa, joka pienmeijeriä isännöi, on entinen oppilaani! Anne Rintala emännöi Rintalan lammastilaa, josta voisi kirjoittaa monta tarinaa, ja on entinen työkaverini! Näinä aikoina on aivan mahtavaa, että tuntee ne tuottajat, joiden työn tuloksia ostaa ja suuhunsa pistää tai päälleen pukee. Tässähän tuntee verensä kuumemmaksi, kun ajattelee näitä mahdollisuuksia, joita tämänkaltainen toiminta kuluttajalle tarjoaa.

SNC11357.jpg

Akalla on kaksi aikoinaan Rintalasta hankittua lampaantaljaa mäkituvassa. Arvatkaapa, miltä tuntuu viritellä ne päälleen, kun on varhain keväällä tullut mökille, ja on vielä kylmää ja kosteaa!


Kissanpahus halusi ilmeisesti kostaa  pitkät poissaoloni ja herätti minut seitsemältä. Tässä alkaa olla jo semmoinen olo, että aamupala maistuisi. Otin jo illalla mansikoita sulamaan. Siis mansikoita kuppiin, lisäksi kyytönmaidosta tehtyä luomujugurttia ja kuorittuja hampunsiemeniä (proteiinia, kuituja ja omega-rasvoja).  Ihanaa!

SNC11362.jpg

Inkerikin tuli tutustumaan akan aamupalaan, mutta turvallisen etäältä. Mansikat ja hampunsiemenet eivät kissaa kiinnosta.


Tähän voisi vielä lisätä, että eilen nautin iltapalaksi alastarolaista Peltopoika-kakkoa. Ja kun tarkkoja ollaan, tänään on viimeinen päivä syödä lihaa ennen Pääsiäistä. Onneksi minulla on Rintalan luomulammasta. Aika monena Pääsiäisenäkin meillä on ollut pöydässä Rintalan lammasta, juhlan arvon mukaisessa muodossa silloin.

Anne kertoi, että hän on suunnitellut Puotiin käsityöiltoja, jotka toimisivat samalla lukupiirinä. Ajatelkaa!

Akalla on tapana innostua asioista. Valitettavasti nämä innostuksen hetket ovat käyneet sitä harvemmiksi, mitä enemmän ikää on karttunut. Nyt olen innostunut pikkuvarpaan kynttä myöten. Hyvvvää Puoti on jotakin sellaista, joka sopii tähän mäkitupalaisideaan täydellisesti. Omasta maasta niin paljon kuin mahdollista ja loput tuottajilta, jotka tuntee ja joihin luottaa. Suosittelen sydämellisesti muillekin!

SNC11359.jpg

 Akan silmät harittivat ja kädet tärräsivät innosta lusikoida herkku suuhunsa. Kuvan terävyys jäi sivuasiaksi. Uutta kuvaa ei voi tietystä syystä enää ottaa.

SNC11354.jpg

Näillä eväillä mennään pitkälle.